فهرست مطالب

مجله ادبیات پارسی معاصر
سال سوم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم شریف نسب، محمد مهدی ابراهیمی فخار صفحات 1-25
    تکنیک های داستان نویسی جدید در غرب، در ادبیات داستانی امروز ایران نیز تاثیر چشم گیری داشته است. نمودهای تکنیک های مدرن را می توان در داستان های کوتاه منتشر شده در چند سال اخیر یافت. یکی از این نمودها تکنیک فراداستان است. فراداستان، تکنیکی است که در آن راوی در میانه داستان، به فرایند داستان نویسی و نوشتن و به داستان بودن داستان اشاره می کند. راوی با این تکنیک، بین داستان و مخاطب فاصله ایجاد می کند. در این مقاله، چند داستان کوتاه منتشر شده در دهه های 70 و 80 هجری خورشیدی، از نویسندگان مختلف بررسی شده است. نویسندگان این داستان ها، برای آفریدن فراداستان، از تمهیدها و شگردهای مختلفی بهره برده اند که در این پژوهش به معرفی و بررسی آنها پرداخته و معلوم شده است که چگونه این تمهیدها به خلق فراداستان منجر شده اند و در نهایت، خاصیت فراداستان چه تاثیری بر فرم و محتوا و تاثیرگذاری داستان ها داشته است.
    کلیدواژگان: داستان، فراداستان، دهه 70 و 80، تکنیک، باورپذیری
  • مریم عاملی رضایی صفحات 27-50
    پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ادبیات داستانی رشد و پیشرفت چشمگیری یافت، به گونه ای که دهه شصت را در ایران، دهه ورود به رمان می دانند. اغلب رمان های این دهه، درونمایه ای اجتماعی دارند. برخی از این داستان ها به مناسبات کلان اجتماعی و سیاسی پرداخته و بحران های اجتماعی را زمینه کار خود قرار داده اند و برخی دیگر مناسبات و روابط میان فردی در درون خانواده را مورد نظر قرار داده اند. مسئله اصلی این پژوهش، شناخت و بررسی ساختار و مناسبات درون نهاد خانواده در رمان اجتماعی و واقع گرای دهه شصت است.
    خانواده، اولین نهاد اجتماعی است که روابط و مناسبات میان اعضای آن، معمولا دست مایه تصویرسازی و خلق هنری در فضای داستان قرار می گیرد. در این مقاله با بررسی نمونه هایی از چهار جریان مطرح رمان نویسی در دهه شصت، الگویی تحلیلی از بازآفرینی مناسبات و روابط خانوادگی در رمان های این دهه عرضه می گردد. هدف از این پژوهش، بررسی و تحلیل تصویری است که از این نهاد اجتماعی در ادبیات داستانی بازتولید می شود تا گفتمان و روایت خاص ادبی این دهه را در رابطه با این نهاد ارزیابی کنیم.
    روش تحقیق توصیفی، تحلیلی و بر مبنای منابع کتابخانه ای است. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که در این دهه، نویسندگان با پرداختن به مناسبات خانوادگی، الگویی از مناسبات کلان اجتماعی را بازتاب می دهند و تضادها و چالش های زندگی اجتماعی را با ایجاد یک همبستگی درونی و با درنظرگرفتن پیچیدگی های روابط انسانی در مناسبات خانوادگی بازتولید می کنند. روابط خانوادگی در رمان های این دهه بازتعریفی از روابط سنتی است.
    کلیدواژگان: رمان اجتماعی، دهه شصت، مناسبات و روابط عاطفی میان زن و شوهر، مناسبات و روابط میان نسلی، ازدواج، معیارهای همسرگزینی
  • علی محمدی صفحات 51-84
    اگر نگوییم دانستن نظریه های ادبی بر هر دانشجو و پژوهنده ای که در جهان ادبیات کار و کوشش دارد، واجب است، نمی توان گفت که ندانستن آن، نقصی آشکار نیست. امروز ادبیات جهان بنا بر نظریه ها و نحله ها و مکتب ها خوانده می شود و این امر اتفاقا به فهم ادبی و فلسفی متن یاری می رساند. در این مقاله کوشش شده است با برخی از نظرها و اصول مقبول اندیشه های منتقدان غربی، رو به حافظ شود و حافظ با آن آرا و گفته ها از نو خوانده شود. در این خوانش، از منظر اصول مکتب کلاسیسیسم، فرمالیسم، ساختارگرایی و پساساختارگرایی و ادبیات سیاسی، به طور فراگیر از حافظ سخن رفته و نتیجه گرفته شده که متن حافظ، با دلایل موجه، متنی پیش رو، فراگیر، جامع الاطراف و زنده و پوینده است.
    کلیدواژگان: حافظ، کلاسیک، فرمالیسم، ساختارگرایی، پساساختارگرایی و ادبیات سیاسی
  • معصومه محمودی صفحات 85-101
    گرایش به نوشتن داستان های روان شناختی، یکی از اصلی ترین جریان ها در داستان نویسی مدرن محسوب می شود. نویسنده با استفاده از شگردهایی می کوشد تا با واکاوی درون شخصیت/ شخصیت های داستان، زندگی روحی آنان را فرا نماید. در میان داستان نویسان زن ایرانی، منصوره حسینی اولین نویسنده ای است که به خلق داستانی با شیوه ای نزدیک به جریان سیال ذهن پرداخته است. پوتین گلی تنها اثر داستانی منصوره حسینی، نقاش و نویسنده تازه درگذشته است که تا به امروز کمتر توجهی به آن نشده است. در این مقاله نویسنده کوشیده است تا پیرنگ این داستان را از لحاظ ساختاری بررسی کند و مولفه های مدرن آن را با توجه به نمونه هایی که در متن وجود دارد، تبیین نماید. بر اساس این بررسی می توان گفت منصوره حسینی با بهره گیری از شیوه روایت تک گویی درونی به سیاق جریان سیال ذهن و نقب زدن به ذهنیات شخصیت اصلی داستان، موفق به خلق داستانی مدرن با گرایش روان شناختی شده است.
    کلیدواژگان: داستان مدرن، پیرنگ، منصوره حسینی، پوتین گلی
  • محمدامیر مشهدی، یعقوب فولادی، خلیل نیکخواه صفحات 103-123
    در سده های اخیر و در پی ارتباط ایرانیان با ممالک غربی و تلاش برای مدرنیزه کردن ایران در عرصه های مختلف صنعتی، نظامی، آموزشی و فرهنگی و همچنین آشنایی روشن فکران ایرانی با اندیشه ورزان غربی، اندیشه های مدرن در همه عرصه های زندگی ما ایرانیان از جمله هنر و ادبیات تاثیر بسیار شگرفی بر جای می گذارد. شعر امروز ایران نیز در دوره مشروطه با نوجویی های شاعرانی چند، راه خود را به سوی تغییر و تحول آغاز می نماید، تا اینکه «نیمایوشیج» به عنوان «پدر شعر نو» پارسی، سنگ بنای جدیدی در عرصه شعر فارسی می گذارد که بعدها هم فکران و پیروان او این راه را ادامه می دهند؛ اما با پیچیده تر شدن مناسبات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و آشنایی برخی از روشنفکران و مترجمان با شعر مدرن جهان، عده ای از شاعران پا را از سنت شکنی های نیما فراتر می گذارند و یک سره ساختار شعر نیمایی را بر هم می زنند و در پی ایجاد جریان های تازه ای در شعر امروز برمی آیند. پژوهش حاضر در پی پاسخ گویی به این پرسش است که آیا آشنایی منوچهر آتشی (سورنا) با ادبیات مدرن غرب باعث تاثیرپذیری وی از آن نوع ادبیات و بازتاب آن اندیشه ها و ویژگی ها در شعر و اندیشه اش شده است یا خیر؟ و اگر پاسخ مثبت است، این آشنایی تا چه حد بر شعر آتشی تاثیرگذار بوده است؟
    نتیجه گیری مقاله آن است که آشنایی منوچهر آتشی با ادبیات و شاعران غرب بر شعر و اندیشه او تغییرات محسوس و بنیادینی به وجود آورده است؛ به گونه ای که با بهره گیری از این نگاه و بینش تازه نسبت به جهان، او تبدیل به یکی از شاعران پیشرو این عرصه در شعر فارسی شده است و این تاثیرات هم در سطوح زبانی(صوری) و هم در سطوح محتوایی شعر او چشم گیر است.
    کلیدواژگان: مدرنیته، ویژگی های مدرنیته، شعر معاصر، منوچهر آتشی، شعر آتشی
  • معصومه نعمتی قزوینی، طاهره ایشانی صفحات 125-152
    جامعه شناسی ادبیات به عنوان یکی از شاخه های جامعه شناسی هنر، ساخت و کارکرد اجتماعی ادبیات را بررسی نموده و در تحلیل آثار ادبی بیشتر به عوامل بیرونی آن توجه دارد. از این منظر، ادبیات هر ملت می تواند تصاویری فرضی را از واقعیت های موجود ارائه داده و نکته های کلی تاریخ اجتماع را به عنوان سندی اجتماعی در اختیار پژوهشگران این عرصه قرار دهد. در پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و آماری به بررسی اشعار سیاسی سپیده کاشانی و نازک الملائکه، دو تن از شاعران نوگرای پارسی و عربی پرداخته شده است. حاصل این نوشتار ضمن این که نشان از بازتاب مضامین سیاسی مشابه همچون جنگ، حوادث سیاسی داخلی، مسائل سیاسی دیگر کشورها، شخصیت های مهم سیاسی، زنان و مبارزه و... در اشعار هر دو شاعر دارد، گویای تفاوت هایی است که به دلیل شرایط خاص محیطی هر یک از آنان ایجاد گردیده است. بی شک تاثیرپذیری هر دو شاعر از بسترهای سیاسی و اجتماعی عصر خویش علاوه بر آن که بر حضور فعال زنان شاعر در عرصه های اجتماعی و ادبی اشاره دارد، می تواند تایید روشنی بر نظریه اجتماعی ادبیات نیز به شمار آید
    کلیدواژگان: شعر معاصر پارسی، شعر معاصر عربی، سپیده کاشانی، نازک الملائکه، مضامین سیاسی
  • عفت نقابی، معصومه فرج پور صفحات 153-172
    مجموعه عواملی که زبان شعر را از زبان روزمره به اعتبار بخشیدن آهنگ و توازن امتیاز می بخشند و در حقیقت از رهگذر نظام موسیقایی سبب رستاخیر کلمه ها و تشخص واژه ها در زبان می شوند، گروه موسیقایی نامیده اند. این گروه موسیقایی خود عوامل شناخته شده ای چون موسیقی بیرونی، کناری، درونی و معنوی دارد که کم و بیش شناخته شده است و عوامل شناخته نشده ای نیز دارد که فقط قابل حس است و گاه تصویری است که علاوه بر لذت شنیداری، حظ دیداری آن نیز نصیب خواننده می گردد. شفیعی کدکنی (م.سرشک)، شاعر برجسته معاصر، توجه خاصی به موسیقی شعر داشته و در انتقال عواطف شعری خود از جلوه های مختلف موسیقی شعر بهره جسته است. با توجه به اینکه شفیعی خود در عرصه موسیقی شعر صاحب نظر است و با عنایت به این مسئله که او به هماهنگی موسیقی با عاطفه و معنای حاکم بر شعر و تاثیر بسزایی که این عوامل بر فهم و ایجاد لذت در خواننده دارد، واقف است، این سوال مطرح است که علاوه بر عوامل شناخته شده موسیقی چه عوامل و عناصر دیگری در موسیقی شعر شفیعی موثرند؟
    ما در این مقال به بررسی این عوامل موسیقایی و عناصر شناخته نشده که در شعر شفیعی قابل حس اند و به نوعی در ایجاد، تقویت و یا تغییر موسیقی شعر شفیعی موثرند، اما در حوزه هیچ کدام از انواع چهارگانه موسیقی شعر نمی گنجند پرداخته و تمام اشعار هزاره دوم آهوی کوهی را از این منظر بررسی کرده ایم و به این نتیجه رسیده ایم که عوامل موسیقایی تصویری چون برش های درون مصراعی و عناصر زبانی چون کاربرد آرکائیک زبان نیز در موسیقی و آهنگین نمودن شعر شفیعی تاثیر بسزایی دارند.
    کلیدواژگان: شعر معاصر، موسیقی شعر، شفیعی کدکنی (م، سرشک)، هزاره دوم آهوی کوهی، برش های درون مصراعی، آرکائیسم زبانی
|
  • Maryam Sharifnasab, Mohammad Mehdi Ebrahimi Fakhar Pages 1-25
    New techniques of story-writing in the West have had a significant impact on Iranian fiction. Aspects of modern techniques can be found in short stories published in the past few years. One of these techniques is meta-fiction. In this article, several short stories published in 1990’s and 2000’s written by various authors are analyzed. The authors of these stories have used a variety of techniques to create the meta-fiction which are introduced and investigated in this study. It is shown how the use of such techniques has led to the creation of meta-fiction and what effect it has on the form and content of the story.
    Keywords: story, meta, fiction, 1990's, 2000's, techniques
  • Maryam Ameli Rezaei Pages 27-50
    The 1980’s is the decade of growth and development of social novels in Iran. The theme of some novels is about family relationship. The present study attempts to analyze the model of family relationship in novels. As a result of this study, it is revealed that the authors reflect the social relationship in family connections. The relationship between husband and wife, parents and children, women and marriages are analyzed in seven novels.
    Keywords: Persian social novels, family, relationship, marriage, divorce
  • Ali Mohammadi Pages 51-84
    If we do not consider knowledge of the literary theories obligatory for every student and researcher who works in the world of literature, we should at least consider lack of knowledge in this regard a manifest deficeit. World literature today is studied based on theories, traditions, and schools of thought. This helps our literary and philosophical understanding of the text. In this article we have made an attempt to approach Hafiz with the help of some well-known principles and ideas of Western critics, and reread Hafiz based on those ideas and principles. In this reading, we will deal with Hafiz comprehensively from the perspective of the principles of Classicism, Formalism, Structuralism, Post-Structuralism, and political literature. Finally, we conclude that Hafiz poetry is a leading, comprehensive, encyclopaedic, lively and dynamic text.
    Keywords: Hafiz, Classicism, Formalism, structuralism, Post, Structuralism, Political Literature
  • Masoomeh Mahmoudi Pages 85-101
    The tendency towards writing psychological stories is considered as the most important flow in the modern story writing. In this storytelling style, the author attempts to delve into mind of the character/ s to find out more about their spiritual life. Amongst the female Iranian authors, Mansoureh Hosseini is the first one who has created stories using a style close to the stream of consciousness. Muddy Boot is the only story of this newly deceased author and painter which has not been studied at all. This paper tries to make a structural analysis of the plot of this story and illustrate its modern features given the samples taken from the text. It is concluded that Mansoureh Hosseini had been able to create a modern story with psychological tendency through the use of inner monologues and burrowing the things that go on in the mind of the main character.
    Keywords: Modern story, plot, Mansoureh Hosseini, Muddy Boot
  • Mohammad Amir Mashhadi, Yaghoub Fouladi, Khalil Nikkhah Pages 103-123
    At resent centuries and following of Iranians communication with western countries and attempt to modernize Iran in varius industrial, military, instructional and cultural areas, and so, Iranian broad-minded acquaintance with western reflectives, modern thoughts have remained great effect an all of us-Iranian lives spaces specially art and literature. Iran's today poem, also at constitutional period, starts its direction toward change and transition by some poet's new searches. So that, "Nima Youshij", as a "father of new Persian poem" establishes a new foundation at Persian poem area which later, his followers and same-minded men follow his path. By being more complicat political, cultural and social occasions and broad-minded and translators acquaintance with modern world poem, some poets go beyond Nima's bteaking with tradition and destroyed completely the Nimaian's poem structure and looking for a new circulation in today poem. This study seeks to answer the question that; is introduction of "Manouchehr Atashi" (Sorna) with modern west literature cause to influenced him and reflects that thought and feauters in his poetry and his thoughts or not? And if yes, to what extent this introduction has effected on Atashi’s poetry? The result of paper is Manouchehr Atashi’s familiarity with literature and poetry and poets of West has tangible and fundamental change on his ideas and his poetry, In a way that utilizes this view and fresh insights to the world, he has become one of avant-gard poet in this field in Persian poetry and these effects in the linguistic levels (nominal) and the content of his poetry is remarkable.
    Keywords: Modernity, Modernity characteristics, Contemporary poem, Manuchehr Atashi, Atash's poem
  • Masoumeh Nemati Ghazvini, Tahereh Ishani Pages 125-152
    In the sociology of literature as one of the branches of sociology of art studies, the composition and function of literature and the relation between society and literature, the external elements are mostly considered when analyzing literary works. From this viewpoint, the literature of every nation can present hypothetical illustrations from existing realities and provide general points of society’s history as a social document for researchers and thinkers in this field. In the present study, political poems of Sepideh Kashani and Nazik al-Malaika (two of the Persian and Arab modernist poets) are analyzed by using a descriptive-analytic and statistical method. The analysis indicates similar political themes like war and related issues, which refer to political events, political issues of other countries, important political figures, women, struggle, etc. in the poems of both poets. The results reveal the differences between the two poets which are due to the special environmental conditions of both of them. Undoubtedly, both poets are influenced by social and political contexts of their own time. In addition, referring to active participation of women in social and literary fields can be a clear confirmation of literature’s social theory.
    Keywords: Persian contemporary poetry, Arabic contemporary poetry, Sepideh Kashani, Nazik al Malaika, political themes
  • Effat Neqabi, Masoomeh Najafpour Pages 153-172
    A series of factors distinguish the poetry from everyday language, tone and balance through the resurrection of the musical language of words are called musical groups, which in turn, has factors such as the external, lateral, internal and spiritual music that is more or less known. But it has some unknown factors too which can only be felt and sometimes are visual, adding to the pleasure the reader gets from reading the poem. Shafiei Kadkani, a great contemporary poet has paid special attention to the poetic music and has used various musical poetic effects. Shafiei Kadkani is a great expert in poetic music and that he knows well about the coordination between music, emotion and meaning of poetry and the great effect of these factors on the understanding and pleasure of the readers. Given the above said facts, the question is what elements are effective in the music of Kadkani’s poems other than already known ones? This paper aims at examining other unknown musical factors in poems of the Shafiei Kadkani that are felt and somehow play a role in creating, strengthening or changing the poetic music in his works. By studying all the poems in the book Second Millennium of Mountain Deer, it is concluded that visual musical elements such as cuts within the hemistich and verbal elements such as archaism are very effective in the music of poems by Shafiei Kadkani.
    Keywords: contemporary poetry, musical poetry, Shafiei Kadkani, Second Millennium of Mountain Deer, cuts within the hemistich, linguistic archaism